Banje Srbije

Lokacija i položaj Banje Vrdnik

Banja Vrdnik se nalazi na južnim padinama Fruške Gore na udaljenosti og 25 kilometara od Novog Sada i 10 kilometara od Rume.

Lekoviti faktori Banje Vrdnik

Prirodni lekoviti faktori u Banji Vrdnik su blaga, prijatna klima, čist vazduh i termomineralna voda kojom se pune bazeni i koja je dostupna svim turistima koji posete ovo prelepo mesto. Pored kupanja u toploj vodi zbog čega ovde dolazi većina gostiju, postoji i drugi isto toliko važan i atraktivan faktor koji privlači mnoge goste, a to je veoma kvalitetan vezduh pun kiseonika koji dopire sa svih strana iz fruškogorskih šuma koje okružuju Banju Vrdnik. Mnogi koji ovde dodju žele da se šetaju po predivnim predelima i šumama u kojim preovladava hrast i bukva. Na mnogim mestima u Fruškoj Gori mogu ga se vide delovi šume koji su još davno zasadjeni četinarima tako da sada ovi delovi šume izgledaju kao neke male oaze u velikim prostranstvima bukve i hrasta.

Indikacije

    * reumatizam
    * rehabilitacija bolesnika posle različitih preloma kostiju
    * različite bolesti na nervnoj bazi

Kulturno-istorijski spomenici u banji

Najpoznatiji kulturni istorijski spomenik u Banji Vrdnik je mamastir Ravanica u kojem su jedno vreme čuvane mošti cara Lazara. Mošti cara Lazara su prenete u manastir Ravanicu u Vrdniku iz manastira Ravanice kod Ćuprije kako bi se sačuvale od Turaka jer u to vrema Vojvodina nije pripadala Srbiji koja je bila pod turcima. Drugi mnogo stariji istorijski spomenik u Banji Vrdnik je Vrdnička kula koju su napravili Rimljani kako bi nadgledali ovaj deo Srema. Mnogi turisti dolaze na vrdničku kulu kako bi razgledali srem, jer sa kule pogled dopire zaista daleko.

Pretraga

Video

Prognoza vremena

Ko je online?

Ukupno na vezi:

2

Na vezi u poslednja 24h:

119