Banje Srbije

Banje u Srbiji

Banje u Srbiji su mesta koja imaju veoma veliki značaj u očuvanju srpske kulture i tradicije. Banjski turizam jedan je od najstarijih vidova turizma.

Klima i hidrografske vrednosti čine bazu razvoja turizma u našim banjama, odnosno njihov primarni turistički resurs i  pogoduju razvoju zdravstvenog, izletničkog i ekskurzionog turizma. Pored ovoga, banje obiluju i različitim geomorfološkim i biogeografskim vrednostima, tako da to pogoduje kombinovanju tipično banjskog turizma sa planinskim okruzenjem u njegovoj neposrednoj blizini i razvoju različitih vidova turističkih aktivnosti kao što su organizovanje pešačkih tura, šetnje, biciklističke trke, planinarenje, branje lekovitog bilja...

Pored toga što obiluje termalnim izvorima, Srbija poseduje i vazdušne banje, koje su zahvaljujući svom geografskom položaju i povoljnim klimatskim faktorima proglasene za klimatska lečilišta.

Banje u Srbiji predstavljaju prava mesta za odmor i rekreaciju, prevenciju, lečenje i rehabilitaciju posetilaca. Pored ovoga, poslednjih godina se u našim banjama sve više organizuju i različiti kongesi, seminari, naučni skupovi što sve pogoduje razvoju kongresnog turizma, a s obzirom na veliki broj manifestacija u našim banjama, moze se reći da je razvijen i manifestaciooni turizam.

Poslednjih godina značaj Srbije kao turističke zemlje se povećava, povećano je interesovanje evropskih naučnih krugova za vrednovanje srpskih banja. Grade se novi spa i wellness centri koji privlače sve veću paznju turista.

Najpoznatije i najposećenije banje u Srbiji su Sokobanja kao srpska kraljica turizma i Vrnjačka Banja koje je neprikosnovena za kongresni turizam u Srbiji.
 

Pretraga

Video

Prognoza vremena

Ko je online?

Ukupno na vezi:

1

Na vezi u poslednja 24h:

107