Banje Srbije

Položaj i lokacija Ovčar banje

Ovčar Banja se nalazi u centralnoj Srbiji u središtu Ovčarsko-Kablarske klisure, kroz koju protiče reka Zapadna Morava. Smeštena je na nadmorskoj visini od 279 m i okružena je šumovitim planinama Ovčarom i Kablarom. Klima je umereno-kontinentalna. Ovčar Banja je udaljena 18 km od Čačka i 160 km od Beograda. Do Ovčar Banje se može doći magistralnim putem Beograd-Čačak-Požega i železnicom (Beograd – Bar).

Kulturno istorijski spomenici i nasledje

Ovčarsko-Kablarska klisura je zaštićena zakonom kao predeo izuzetnih odlika i kao prirodno dobro prve kategorije. Predstavlja predeo izvanredne pejsažne raznolikosti, lepote i atraktivnosti. Ovčarsko-Kablarska klisura je značajna kulturno-istorijska celina sa srednjovekovnim manastirima, područje raznovrsne flore i faune i osobeni spomenik geo-nasleđa, odnosno značajan primer međudejstva geoloških, geomorfoloških i hidroloških procesa. Na šumovitim planinama Ovčar i Kablar postoje oboležene staze za planinarenje i alpinizam. Na veštačkom jezeru “Međuvršje” na Zapadnoj Moravi postoji “staza za sportski ribolov”, duga 800 m, a kupališna sezona traje od maja do septembra. U Ovčar Banji se tokom leta organizuju kulturne i sportske manifestacije, od kojih je najpoznatija “Plivački mataron Ovčarsko-kablarska klisura”.

Indikacije

* reumatska oboljenja i degenerativni reumatizam
* spondiloza i artroza
* posledice preloma kostiju
* povrede mišićnog tkiva
* kožna oboljenja

Prirodni lekoviti faktori Ovčar banje

Lečenje se sprovodi kupanjem u kadama i bazenu u termomineralnoj vodi temperature 38oC. Nadzor nad lečenjem sprovodi Dom zdravlja Čačak preko svoje jedinice u Ovčar Banji (2 lekara) specijalizovana za indikovane bolesti Ovčar Banje.

Pretraga

Video

Prognoza vremena

Ko je online?

Ukupno na vezi:

0

Na vezi u poslednja 24h:

118