Banje Srbije

Lokacija i položaj Gamzigradska banje

Gamzigradska banja se nalazi u Zaječarskom okrugu na magistralnom putu Paraćin-Zaječar.  Od Beograda, Gamzigradska banja je udaljena 220 kilometara a od Zaječara 11km. Gamzigradska Banja je pod uticajem kontinentalne klime, s tim da mikro-klima ima i odlike podplaninskog podneblja. Okružena šumovitim brežuljcima, sa čistim vazduhom i nedirnutom prirodom, Gamzigradska Banja predstavlja prijatno mesto za lečenje i odmor. U Zavodu postoje dva zatvorena bazena sa termalnom vodom (veliki za odrasle i mali za decu) koji su okruženi zidnim mozaicima i impresionoraju svojim umetničkim izrazom i svojom veličinom .

Prirodni lekoviti faktori Gam banje

Gamzigradska Banja ima lekovite izvore mineralne vode sa temperaturom od 42°C.  Lečenje u Gamzigradskoj banji se sprovodi u Zavodu za specijalizovanu Rehabilitaciju “Gamzigrad”. Banja ima više izvora termomineralnih voda, temperature od 38-43 °C, koje se ubrajaju u zemno-alkalne hiperterme, odnosno akroterme.

Indikacije

* Oboljenja perifernih krvnih sudova i limfnog sistema,
* Vibraciona bolest,
* Ginekološka oboljenja (sterilitet kod žena),
* Zglobni i vanzglobni reumatizam,
* Ortopetske bolesti i posttraumatska stanja,
* Neurološka oboljenja,bolesti vezivnog tkiva,
* Anomalije dečijeg uzrasta.

Kulturno-istorijski spomenici

U blizini Gam banje se nalazi i Felix Romuliana (carska palata) koju  je još u 3. veku naše ere rimski car Gaj Galerije Valerije Maksimilijan sagradio, koga istoričari opisuju kao coveka koji patio od reume, baš na ovom mestu podigao svoju luksuznu palatu Felix Romuliana – Gamzigrad. 

Pretraga

Video

Prognoza vremena

Ko je online?

Ukupno na vezi:

3

Na vezi u poslednja 24h:

112