Banje Srbije

Lokacija i položaj Prolom banje

Prolom banja se nalazi u južnoj Srbiji, 23 kilometara jugoistočno od Kuršumlije na južnim padinama planine Sokolovice. Usled nadmorske visine i okruženosti planinama srednje visine (1.000-1.400m). U Prolom Banji je umereno kontinentalna klima sa osobinama subalpske. Leta su umereno topla, sa manje padavina, puno vedrine i prijatno svežim nocima. Zime su duge, hladne, sa dosta snega.

Lekovite vode Prolom banje

Lekovite vode Prolom Banje su korišćene neprekidno od praistorije do mlađeg turskog doba, kada su sve banje u Srbiji zapustele. Posle prvog svetskog rata počinje lokalno korišćenje toplih izvora. U jednom novinskom članku iz 1940. godine je zabeleženo da je Banju u predhodnoj godini posetilo oko dve hiljade pacijenata. Od 1956. godine širi se glas o čudotvornom izlečenju pojedinih banjskih gostiju, pa se broj naglo povećava. Intezivan razvoj Banje i širenje banjskog naselja počelo je od 1961. godine, kada je zemljište sa toplim izvorima postalo je vlasništvo “Planinke” iz Kuršumlije. Iste godine je počela da se vodi evidencija o boravku i zabeleženo je da je u Banji boravilo 1.879 gostiju koji su ostvarili 27.682 noćenja.
Stari hotel “Radan” (28 ležaja) podignut je 1968. godine, a Banju je 1969. godine posetilo 9.055 gostiju a ostvareno je 94.510 noćenja. Depadans prvi (60 soba i 128 ležaja) sa lečilišnim delom pušten je u rad 1976. godine.
Hotel “Radan” je proširen i dograđen 1982. godine. Geoistražnim bušenjem od 1981. do 1986. godine dobijeno je oko 11 l/s lekovite vode temperature do 29°C, pa su 1989. godine sagrađeni depadans II (270 ležaja) i terapijski deo sa rekreativnim bazenom.

Indikacije

* hronične infekcije bubrega
* bolesti mokraćnih puteva i prostate
* kamenac bubrega
* pesak u mokraćnim putevima
* stanje posle operativnih zahvata na bubrežno-mokraćnom sistemu
* hipercidni gastritis
* čir želuca i dvanaestopalačnog creva
* katari creva
* hronični zatvor
* upala žuči i žučnih vodova
* kamenac žučne kese
* stanje posle operativnih zahvata na organima za varenje
* ekcemi, psorijaza, varikozni ulkus
* bolesti perifernih krvnih sudova (arterijskih, venskih)
* vanzglobni reumatizam (fibriozitis, miozitis, tendizitis, peritritis, burziti

Lekoviti faktori Prolom banje

Vode Prolom Banje pripadaju retkim vodama visokih balneoloških vrednosti, koje pružaju mogućnosti za veoma široke indikacije. To su azotne, visokoalkalne (pH 8,4), niskomineralizovane (175 mg/l), natrijumhidro-karbonatne, silicijumske hipoterme. Glavne balneološke vrednosti su alkalitet, prisustvo ozona i silicijumske kiseline kao i malo učešće fluora (ispod 0,2 mg/l), koje omogućava da se voda može piti u neograničenim količinama. Od 1989. godine se Prolom voda pakuje i flašira i distribuira na tržište u zemlji i inostranstvu. Nova fabrika za pakovanje vode puštena je u rad 2005. godine u kojoj se sa dubine od 220 metara bez ikakvih fizičkih i hemijskih promena flašira voda u PET ambalažu.
Prolom voda je prijatnog ukusa, bez mirisa, pa se preporučuje i zdravim osobama kao pijaća voda izuzetnog kvaliteta.

Pretraga

Video

Prognoza vremena

Ko je online?

Ukupno na vezi:

2

Na vezi u poslednja 24h:

117